Lite kort information om fraktflyg samt transporter av inslandshästar.

Boka fraktflyg

Vid upplysningar om flygfrakt till/från Norrköping flygplats kontakta Ola Keil, tel. 0725-747038 på Norrköping Airport.

Islandshästar

Norrköping flygplats är en av få svenska flygplatser som har godkänd gränsskyddsstation för import av Islandshästar. Sedan 2007 har Islandshästar landat här med Icelandairs Boeing 757 med ca 60 hästar ombord vid varje tillfälle. Vid ankomsterna är det mer vanligt än ovanligt att uppköpare från hela Norden samlas kring Norrköping flygplats.

Hämtning av hästar

  • Funktionen med föranmälan är nu borttagen.
  • För att veta när planet beräknas komma, se flygbolagets information direkt på www.icelandaircargo.com/tools/flight-schedule (i kolumnen ATD ser ni om och när planet lyft och i kolumnen ETA beräknad landningstid). Informationen uppdateras kontinuerligt.
  • Var beredda på att det tar åtminstone 3-4 timmar från landning tills vi börjar lasta hästarna som ska gå med de kommersiella transporterna. Därefter kan privata transporter börja lastas. Att det tar tid beror på att alla hästar kontrolleras av veterinär, transport- och handelsdokument ska skrivas och förtullning ska ske.
  • Gällande förtullning kontakta Ingstad & Co 040-745 80 eller LFP Consulting 0735-411242 för information.
  • Hästarna får under väntetiden foder och vatten, och en liten vila innan vidare transport.
  • Vid ankomst till flygplatsen anmäler ni er till personal i Gränskontrollkontoret som finns i den gråa kontors-boden till vänster om den stora grinden på terminalbyggnadens vänstra sida. Där ska två dokument fyllas i och ni läggs då i turordning.
  • Se flygplatsens öppettider här för de som vill vänta inne på terminalen. Flygplatsrestaurangen har öppet vardagar 11.00-14.00. Närmaste dygnsöppna restaurangen finns vid Mirum Galleria i Hageby (McDonalds). Coop har butik ca 500 meter bort.
  • Då lastningen kan börja, sätter vi fortlöpande upp en whiteboardtavla med vilka som är på tur. OBS! Kommersiella transporter lastas före de privata! Vi kan också ringa er om så önskas.
  • Se till att ni följer gällande transportregler, de finns på jordbruksverket.se "Djur - Resor & transporter - Hästar - Transportera hästar". Veterinären kontrollerar transporten innan lastning, glöm inte strö! Observera!  Inga andra djur får följa med in genom grindarna till flygplatsområdet, så man får inte ha andra hästar med sig i transporten när man kommer till flygplatsen.
  • Innan man lämnar flygplatsen med sin häst måste man kontrollera att man har fått med sig handelsdokument samt hästpass. Dessa hämtas i Gränskontrollen.