Från Norrköping reser du direkt till Antalya, där du sedan kan åka vidare. Det här är landet för dig som vill kunna växla mellan solsemester, shopping och fest.

Säsong

maj-oktober

Flygtid

4h 5m

Avgång

Onsdagar och Fredagar

Researrangör

Se och göra i Turkiet

Turkiet är en solig favorit för många. Från Norrköping reser du direkt till Antalya, där du sedan kan åka vidare till önskad destination. Ni kommer varken gå hungriga eller sysslolösa om ni väljer att semestra i Turkiet. För att göra det lättare för dig som resenär att välja mellan allt som landet har att erbjuda, så har vi sammanställt en lista på vad man inte får missa under er semester på Antalya-kusten.

4 populära områden

Antalya är inte bara staden du landar i utan också den perfekta blandningen av stadsliv, stränder och gamla byggnader. Staden fungerar som ett allt-i-allo och det finns något att göra för alla här. Sedan får man inte glömma att staden är en hubb, vilket betyder att det är relativt enkelt och inte allt för dyrt att ta sig till närliggande städer och byar. Här finner du den perfekta mixen av både pulserande stadsliv i turkisk anda och gammal arkitektur och smågator. Vid paradavenyn Atatürkgatan hittar du basarer för den shoppingintresserade och i gamla staden finner du allt från mysiga små gator där folk bor, till butiker, caféer och restauranger. Om man fortsätter längre in i bukten finner man både ottomanska palats men också den gamla romerska hamnen där man kan hitta traditionella träskutor, även känt som gületer.

Väl i närheten av hamnen så måste du besöka Kejsar Hadrianus stadsport och gå på det arkeologiska museet. Stadsporten restes till minne av Kejsar Hadrianus på 1950-talet. Porten består av tre valvportar som i dag till skillnad från förr inte är inneslutna i muren runt den. Denna sevärdhet är både omtyckt av resenärer, men också lokalbor och har därför restaurerats flera gånger i hopp om att bevara det autentiska. Antalyas arkeologiska museum sägs vara ett av de bästa museerna i hela Turkiet. Museets utbud bjuder på olika fynd från olika tidsperioder, samt platser i och omkring Antalya stad. Fynden kan bestå av bland annat juveler från bronsåldern, fossiler, mosaik och kläder. Så om man är intresserad av historia får man inte missa detta museum. Varför inte besöka det när man vill komma undan solen ett tag?

Yivliminare Mosque

Ett annat måste är Yivliminare Mosque, även känt som Aladdin-moskén och Ulu-moskén. Moskén är mest känt för sin minaret (torn) på 38 meters höjd och är ett perfekt exempel på anatolisk turkisk arkitektur. Den kommer garanterat fånga din blick så fort du går in i gamla staden och fungerar som en symbol för staden Antalya. Många säger att det bästa med moskén är att den reflekterar det artistiska från den period den byggdes, vilket var under styret av Seljuk-sultan Alaeddin Kaykubad I åren 1220–1237. Mycket riktigt så kan man lägga märke till influenser från Seljuk-perioden på både exteriör, men också på insidan i form av bikakevalv och inskriptioner. Som grädde på moset finns moskén även med på UNESCOs lista på världsarv.

Lara Beach

Lara Beach är absolut ett måste om du befinner dig i Antalya-området och det är precis vad det låter – en strand. Man brukar kalla Lara Beach för Turkiets Las Vegas då stranden kantas av lyxiga resorts som i sin tur har högklassiga nattklubbar, restauranger och butiker. Stranden är 8 km lång och har på grund av sitt rena och klara vatten fått utmärkelsen Blue Flag. Om man får en stund över ligger Lower Duden Falls en bit bort i den vänstra delen av stranden. Det är ett forsande vattenfall från en 40 meter hög klippa, något som besökare i alla åldrar tycker är coolt. Om man har med sig småbarn så får man inte missa att det ligger en lekplats med picknickområde i närheten, så området är väl anpassat för alla typer av besökare. Om det finns ett Lower Duden Falls så måste det finnas ett Upper Duden Falls och mycket riktigt hittar du det grottfyllda området cirka en mil inåt i landet. Grottorna ligger bakom vattenfallen likt i en film eller tv-spel.

Om man väljer att slå sig ner på en av restaurangerna kommer det garanterat att finnas någon slags underhållning eller show. Om man önskar en fartfylld dag med sol, bad och folk så är Lara Beach värt ett besök om inte fler. Något som besökare tycker att är extra roligt med hotellen är att de är skapade efter diverse teman. Detta kan vara allt från Titanic till Kreml-palatset i Moskva eller Topkapi-palatset i Istanbul.

Side

Man skulle kunna säga att Side är blandningen mellan historiefantasten, den shoppinggalne- och barnens semesterort. Här finner du långa stränder, fina promenadstråk och antika tempelruiner. Givetvis finns det utrymme för vuxenmiljö om du reser utan barn då en del hotell öppnar upp sina restaurangbarer med underhållning mot kvällssnåret.

Den västra stranden är barnfamiljernas favorit då den är långgrund med sand och utrymme för vattensporter, sol och bad hela dagarna långa. Även den östra stranden är perfekt för vattensporter och snorkling, dock så är vattnet något djupare men också något klarare. Om man inte önskar doppa sig kan man alltid ta sig an strandpromenaden. Den börjar från den gamla delen i Side och sträcker sig förbi Kumköy, hela vägen till Evrenseki.

För den shoppingsugne kan Side erbjuda en mängd olika butiker, restauranger och caféer. I Gamla staden hittar du bland annat smycken, väskor och diverse delikatesser med turkiskt ursprung. Du kan även finna läder och guld till ett bra pris. På dagen består Gamla staden av små, charmiga stenhus, marknader och småbys-idyll, men på natten förvandlas området till nattliv. Här finns det bland annat två diskotek och en mängd olika barer för den som är intresserad.

Som tidigare nämnts finns det mycket att se för den som är intresserad av historia. Det arkeologiska museet är inrymt i ett gammalt romerskt bad. Här finner du gamla skulpturer, vapen, inskriptioner, porträtt och mycket mer. En annan rekommendation är den gamla amfiteatern i Gamla staden. Man brukar säga att en sightseeing-tur i Side inte är fullbordad innan man sett denna teater och mycket riktigt är detta mästerverk en fröjd för ögat. Förr i tiden var det här man satt och tittade på alla former av underhållning och föreställningar. Det kunde vara allt från djur- och gladiatorshower, där upp till omkring 17 000 personer kunde vara åskådare.

På en udde vid havet kan du finna ruinerna efter Apollos och Athenas tempel. Båda tempelbyggnaderna har stått här sen omkring 150 e. kr. Något som är extra fint med denna plats är färgerna som sprakar på himlen i kontrast med ruinerna under solnedgång. Så om ni besökt tempelruinerna under dagen, så är det nästan värt att gå tillbaka för att se det när solen går ner.

Om man önskar komma iväg lite så breder Manavgat ut sig norr om Side. Det är en flod som är populär att ta en båttur på då landskapet i sig är magiskt. Här finns vattenfall, de stora Taurusbergen och djur att se. Att besöka Manavgat och dess smaragdgröna vatten är en perfekt dagsutflykt för både stora och små som kan avslutas med bad eller shopping på någon av de närliggande marknaderna om så önskas. Om man gillar att promenera i historiens fotspår så är den antika ruinstaden Lybre ett måste. I Lybre har arkeologer lyckats bevara bland annat torg, tempel, mausoleum och romerska bad.

Alanya

Alanya är sydkustens mest populära turistort och har inte fått sitt välkända rykte för inget. Här möter sol- och badsemestern nattlivets äventyr och är det perfekta resmålet om man gillar fart och fläkt. Om du tycker om att först ligga på stranden för att sedan strosa runt i staden bland butiker och avsluta dagen på någon bar, restaurang eller diskotek så är det Alanya du ska till. Här finns det alltså utrymme till att skräddarsy sin egen semester så pass att den inte blir lik någon annans.

Njut av en magisk atmosfär i den gamla staden eller bege dig upp på den klippa som reser sig 250 meter upp i luften. Väl på toppen finns det en fästning som Seldjukerna byggde någon gång på 1200-talet och utsikten därifrån sägs vara oslagbar. Till väster om klippan finner du Kleopatrastranden, en tre kilometer lång grovkornig strand. På motsatt sida ligger den Östra stranden där sanden istället bytts ut mot klipphällar och sten. För den som är sugen på vattensporter och diverse strandaktiviteter så finns det utrymme för det i anslutning till några av de större hotellen. Detta för att vissa hotell erbjuder vattenskidåkning, paragliding, trampbåtar eller dykning. Om man är mer äventyrlig än så anordnas även utflykter med forsränning runt om Alanya. För barnfamiljerna finns det ett centralt vattenland som är en bra motsvarighet till strandlivet.

Alanya har också ett brett utbud av Hamam, vilket är namnet på turkiska bad. På ett sådant badhus får man oftast ångbastubad, massage, scrub och peeling för under 200 kronor. Givetvis behöver du inte besöka ett badhus för att få massage, ansiktsbehandlingar eller manikyr, utan flera frisörer eller skönhetssalonger erbjuder det med till en billig peng. Billiga priser gäller även på shoppinggatan längs den Östra stranden. Här hittar du allt ifrån kryddor, téer och delikatesser till smycken och skor. Efter shoppingturen finns det en hel drös med restauranger att välja på. Eftersom resmålet är så pass populärt attraherar den besökare från hela Europa, så bli inte fundersam om du hör en rad olika språk medan du promenerar nedanför borgen letandes efter den perfekta restaurangen.

Det röda tornet ”Kizil Kule”

I Alanya finns ett torn med åtta kanter, och sägs vara symbolen för staden. Detta torn, även kallat ”Det röda tornet”, eller ”Kizil Kule”, är 33 meter högt och är ett välbevarat exempel på arkitektur från medeltiden. Idag är tornet ett museum som är populärt bland besökare som vill lära sig mer om Alanyas historia. Vid tornet är även ingången till den Gamla staden där du hittar mysiga äldre smågator och restauranger i en mera genuin turkisk miljö. Om du är intresserad av gamla bevarade ting, så ska du besöka grottorna Damlatasgrottan och Dim Cave. Damlatasgrottan ligger i närheten av Kleopatrastranden och blev först upptäckt år 1948. Här finner du droppstensformationer som är ungefär 15 000 år gamla. Dim Cave ligger istället några mil öster om Alanya och spelar rollen som Turkiets näst största droppstensgrotta. Längst in i grottan finner du en sjö, cirka 17 meter under ingången. För att komma dit går du på gångbroar och trappor. Runt om dig finner du olika stenformationer som är och fortsatt är orörda.

Belek

Belek är mest känt för sina högklassiga, maffiga golfbanor och sina eleganta hotell längst stranden. Denna ort hittar du fyra mil söder om Antalya och bjuder på eleganta hotell, lyxiga restauranger, shoppingcenter och en strand bestående av grovkornig sand. I vissa delar av stranden lägger till och med utrotningshotade havssköldpaddor sina ägg, så här gäller det att inte skräpa ner eller störa på kvällstid. Trots sköldpaddorna så finns det även delar på den flera kilometerlånga stranden där man kan sola, bada och spela vattensporter.

Om du är en golfspelare och reser till Belek på golfresa eller dylikt så kan du vänta dig 14 olika vackra golfbanor i världsklass. Dock behöver man inte vara golfspelare för att kunna njuta av en solsemester med guldkant utan här får du oavsett en exklusiv semester med högklassig service på ett femstjärnigt hotell vid stranden.

Annan sysselsättning än golf som erbjuds är exempelvis dykning eller shopping på någon affär eller marknad i staden. Eller varför inte besöka något av hotellens egna butiker? Flera hotell säljer allt från kläder till smycken till bra pris. Det finns även ett outlet-shoppingcenter vid namn Deepo en bit utanför Belek som är värt ett besök. Efter en shoppingrunda väntar äkta turkisk mat på någon av de många restaurangerna som finns i staden. Känner man att man vill komma bort från det förstklassiga paradiset för en dag så ligger Antalya med sin historia 30–40 minuter bort.