Observera att ditt pass behöver vara giltigt i minst 150 dagar vid inresa till Turkiet.

Från Aktions flygplats i Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten.

Säsong

juni-september

Flygtid

3h 15m

Avgång

Måndagar

Researrangör

Se och göra i Sivota

Från den nordvästra staden Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten. Från Norrköping flyger ni till Aktions flygplats, en kvarts bilfärd från Preveza, som i sin tur fungerar som en hub och mötesplats.
 

Både storleken och omgivningen runt den lilla hamnbyn Sivota talar för att detta är destinationen för dig om du vill uppleva en lugn semester med sol, bad, natur och kustremsor åt alla håll och kanter. Sivota är en allt-i-allo-destination med få platser som kan konkurrera ut resmålet med det blandade utbudet av övärld, grönska, berg och knallblått vatten. Hela Sivota är typiskt grekiskt och har gått från att vara en liten fiskeby till en omtalad semesterort.
 

Lugn atmosfär

Även köket är väldigt grekiskt med ett småskaligt utbud av goda rätter på tavernor och restauranger. En restaurang att kolla in är det familjeägda George Family Restaurant, som har tagit emot gäster från världens alla hörn i tre generationer. Restaurangen hittar du på hamnpromenaden, där du kan njuta av traditionell grekisk mat till en utsikt utöver hamnen där segelbåtar och yachter står uppradade.

Trots att det finns två nattklubbar öppna under högsäsongen så är det i hamnen saker och ting händer. Sivota är rätt känd för sin lugna atmosfär, och därför är resmålet rätt så barnvänligt. Dock finns det många trappor runt om i byn, vilket gör det svårt för en att ta sig fram med barnvagn om man skulle ha med en sådan. Så inne i Sivota finns det mycket att utforska, trots byns lugna tempo. Längst promenaden finns det små pittoreska gator åt alla håll och kanter, bagerier, stormarknader, caféer och annat smått och gott.

 

Utflykter

Om man önskar åka utanför Sivotas gränser en dag så rekommenderas man att resa till sevärdheten Meteora. Det kallas för Greklands Grand Canyon och ligger cirka tre timmar bort. Meteora är även känt för sina kloster som ligger uppe på toppen av klipporna. Dessa kloster byggdes av munkar och har stått där i flera hundra år. Stenarna du finner här är långa och liknar badsvampar, och är en unik fröjd för ögat. Hela området är med på Unescos världsarvslista så om man funderar var man ska åka på en utflykt ska man lägga Meteora på minnet.

Ett annat ställe att resa till om man önskar resa iväg lite är till Acheronfloden. Den ringlar fram genom den regnskogsliknande miljön cirka en timmes bilresa ifrån Sivota och har en speciell myt anknuten till sig. I den grekiska mytologin kallas floden för Styx, och är gränsen till Hades och hans rike. Hjälten Akilles döptes i floden Styx, och blev där efter osårbar. Därför är det populärt att ta sig ett dopp i Acheronflodens turkosa vatten.

Hela området är att föredra bland båtfolk från Europas alla hörn på grund av sin miljö, så att hyra en båt och åka runt i skärgården är i princip ett måste under en semester i Sivota. På så sätt hittar du undangömda badvikar eller stränder, eller varför inte hoppa i vattnet direkt från båten? Ett annat färdsätt där du får nöje under resans gång, är att cykla längst kusten. Det finns många fina vyer och detaljer man annars kan missa om man endast tar sig fram med bil. Båtutflykter går flera gånger per dag till Paxos och Antipaxos, samt till diverse stränder längst kusten. Även till Korfu från Igoumenitsa går det båtar med jämna mellanrum.
 

Stränder

Sivota är mest känd för sina klapperstenstränder, men har en och annan sandstrand. Den mest populära stranden heter Bella Vraka och sanden är formad som en halvö. För att komma hela vägen fram behöver man vada igenom vattnet på en höjd upp till knäna, så om man har badskor så är detta ett ypperligt tillfälle att använda dem. Det finns inga restauranger eller tavernor på plats, så tag med vattenflaska och lite picknick. Två andra omtyckta stränder vars namn man bör lägga på minnet är Mega Ammos och Zeri.