Observera att ditt pass behöver vara giltigt i minst 150 dagar vid inresa till Turkiet.

Från Aktions flygplats i staden Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten.

Säsong

juni-september

Flygtid

3h 15m

Avgång

Måndagar

Researrangör

Se och göra i Parga

Från den nordvästra staden Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten. Från Norrköping flyger ni till Aktions flygplats, en kvarts bilfärd från Preveza, som i sin tur fungerar som en hub och mötesplats.
 Om du vill byta storstadssemestern mot småstadsidyll så är Parga destinationen för dig. På grund av sina kullar med orangea tak, sin grönska och sitt safirblåa vatten blir Parga en färgsprakande liten stad på dagen, men även på kvällen då all belysning glittrar i mörkret, speciellt inne på torgen, längs gator och hamnpromenaden. Från hamnen eller Krioneristranden som ligger mitt i staden kan du se ut över kustlandskapet som bjuder på allt från småöar till vikar.
 

Stränder

Om du vill bada på en strand en kort bit bort från stadslivet så rekommenderas Valtosstranden med sin grovkorniga sand. För att ta sig till Valtosstranden kan man antingen ta en taxibåt från Parga stad eller promenera via den så kallade venetianska fästningen, som spelar rollen som stadens landmärke utåt. Efter allt simmande och lek så finns det gott om restauranger och caféer där du kan mätta dig med något gott från det grekiska köket. I slutet av stranden finns en väg upp mot klosterruinerna på Valtos, som är ett populärt promenadmål. Ifall ruiner inte faller dig i smaken så är ändå utsikten därifrån strålande. Du kan både ta fina bilder och en paus medan du blickar ut över staden.

Ett annat exempel som också är omtyckt är stranden Sarakiniko. Den här stranden ligger dock en bit bort från Parga stad och dit tar du dig antingen med taxibåt eller hyrbil. Det finns även många orörda stränder utmed västkusten. En av dessa stränder är Lichnosstranden, som ligger ungefär 3,5 kilometer till söder om Parga. Vare sig du kör bil eller promenerar hit så uppmanas man att kolla in olivträdsskogen längs med bergen.
 

Utflykter

Eftersom Parga ligger i den gamla kulturbygden Epirus så blir staden en utmärkt utgångspunkt för diverse utflykter. Influenser från grannen Italien till väst kan man se på arkitektur och konst runt om staden. Den venetianska borgen är ett måste, med sin historia och steniga väggar. Den byggdes för att försvara Parga mot angrepp från både pirater och Turkiet, som kom via havet. Varför inte ta en kort promenad upp dit? Eller strosa runt bland gamla fängelsehålor, grottor och kanoner väl uppe i borgen? Efteråt kan du njuta av god mat och dryck med en storslagen utsikt över staden.


 I centrum finns utrymme för shopping, speciellt om du är intresserad av smycken, klockor eller simkläder med bl a de välkända butikerna Oro Parga och La Madusa. Det finns även en minigolfbana utifall man vill ta en paus i promenaden för en omtyckt semesteraktivitet.
Droppstensgrottorna vid namn Perama finner du utanför Ioannina och är ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Droppformationerna inuti sägs ska ha skapats för 1,5 miljoner år sedan, men självaste grottorna upptäckte byborna på 1940-talet då man letade gömställen undan nazisterna.


 Vill du komma ut på havet rekommenderas ett besök till någon av öarna Korfu, Paxos, Antipaxos eller Lefkas. Det går också att simma ut till ön Panagias, utanför Krioneristranden, vilket är en häftig och unik upplevelse.