Från Aktions flygplats i Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten.

Säsong

juni-september

Flygtid

3h 15m

Avgång

Måndagar

Researrangör

Se och göra i Lefkas

Från den nordvästra staden Preveza i Grekland kan man lätt ta sig till Parga, Lefkas och Sivota, tre soliga resmål för dig som önskar utforska motsatt sida från Aten. Från Norrköping flyger ni till Aktions flygplats, en kvarts bilfärd från Preveza, som i sin tur fungerar som en hub och mötesplats.

Lefkas är en grön och blomstrande ö utanför Greklands västkust. Hit kommer man om man önskar en solsemester, med både utrymme för nattliv och utflykter, men också för en mer barnvänlig miljö. Ön ligger så pass nära Greklands fastland så att en väg förbinder de två. Buss är alltså ett utmärkt alternativ ifall man vill utforska fastlandet, men även båtförbindelser till närliggande öar finns från staden Nidri på Lefkas östra sida.

Utforska ön

För äventyraren väntar bergsbyar och storslagen natur att utforska, då den klippiga miljön på Lefkas slår de andra grekiska öarna. Båtutflykter till ön Meganissi samt Vassiliki på södra sidan av Lefkas, brukar vara populärt. Vassiliki är en fiskeby där du finner en pittoresk strand omgiven av ett magiskt landskap. Här kan du även testa på surfing, snorkling och dykning, följt av en måltid på någon av de närliggande hamnrestaurangerna.


Ett tips är att hyra en bil eller en scooter för att lättare kunna utforska ön. I norr kan du uppleva ett typiskt grekiskt vardagsliv med nätta små hus, smala gränder, torg och tavernor. Längst norrut på ön hittar du stranden Agios Ioannis. En gång i tiden hittade man 12 väderkvarnar där som fläktade friska vindar, men idag finns det endast fyra kvar. Den högst belägna byn på Lefkas heter Eglouvi och några kilometer utanför får du en magisk utsikt över ön och den omgivande skärgården. Det odlas också en speciell sorts linser i Eglouvi, berömda i hela Grekland. De är så pass omtyckta att det hålls en fest den 7e augusti varje år tillägnad dessa linser.

 

Stränder

Västkusten bjuder på vackra stränder och utsikter, inte minst en av Greklands finaste stränder; Porto Katsiki. Ett par andra populära stränder du finner här är Pefkoulia och Kathisma. Längst med Kathisma finns det även tavernor och strandklubbar för den som är intresserad. Om man istället önskar att bada och sola ostört så ska man bege sig till östsidan. Undanskymda småstränder kantar hela östkusten likt ett pärlband så här får du garanterat ladda dina batterier. Man brukar säga att stränderna på denna sida är mer barnvänliga än i väst eftersom det är färre människor, plattare terräng och lugnare vatten.

Om man vill komma undan solen lite så kan man ta sig en tur till Nidri, Nikiana eller Lefkas stad för lite shopping, mat och dryck. I Nikiana är tempot väldigt lugnt, och där finner du flertalet mysiga caféer och restauranger. Lefkas stad har en stor gågata man kan promenera längst med, för att sedan sätta sig ned och ta ett glas av deras lokala vin Vertzamo. Annars finns det även en stor marina med över 500 båtplatser i Lefkas stad och kring hamnen finns det många omtyckta matställen att slå sig ner på.

En charmig hamn hittar du även i Nidri med omtyckta fisk- och skaldjursrestauranger samt tavernor. Staden bjuder på öns bästa nattliv då det finns mängder av pubar, barer och restauranger. Om man känner för att dansa så finns det även gott om diskotek. Ungefär en timmes promenad från staden finner du en underbar sevärdhet, nämligen Vattenfallen i Dimossari. Denna plats är ett populärt och perfekt utflyktsmål och består av två små laguner nedanför ett vattenfall. Runt lunchtid lyser solens strålar in i klyftan och då är det en perfekt timing att doppa sig i vattnet. Även i närheten av denna plats finns det en restaurang ifall man vill njuta av en god måltid innan eller efteråt.